РАЗВЛЕЧЕНИЯ

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Природни забележителности в областта

Белинташ

Уникалното тракийско светилище Белинташ е паметник не само от национално, но и от световно значение.
Самият Белинташ се намира съвсем наблизо. Предмет на научни интереси от 1975г, името на скалната идва от „бял, добър камък“. Преводът може да е и „камък на знанието“. Още от името идва мистиката около Белинташ. Някои го наричат „българския стоунхендж“, но всъщност и двете места са толкова уникални, че не може да се говори за сравнения. Ако все пак двете места имат нещо общо, това все още не е доказано за нито едно от тях.
Белинташ е обвързан с легендата за Потопа. Твърди се, че той е приютил Ноевия ковчег, а за доказателство на скалата ясно личат халки, за които са били привързани въжетата на кораба. Истина или не – кръглите отвори са там и до днес.
В самото начало на Белинташ върху скала са издълбани знаци, приличащи на указател. Наложени на съвременната карта, те маркират точно копмплекса от светилища в тази част от Родопите – Долнослав, Драганица, Белинташ, Караджов камък, Кръсова гора. Учените смятат, че много от тези теории не могат да са просто съвпадения.
По-силната легенда, обаче, е свързана с траките. Заради разположението си Белинташ е естествена астрономическа обсерватория. По време на равноденствие слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва точно над Караджов камък.
Изследователите на тайния район се обединяват за една теория – Белинташ е било мястото, на което древните хора, а по-късно и траките са осъществявали своята връзка с Космоса. За първи път през 1986г. се забелязва небесна карта в знаците на платото. В щерните се виждат прибори за определяне на местонахождението на звездите. С годините тази теория набира много последователи. В доказателство на тезата са правени опити да се проследи местонахождението на небесните тела преди 6 – 7 000 години. Резултатите са все още на нивото на хипотезата. Има също хипотеза, че Белинташ е бил център на космическия туризъм. Издълбаните щерни може да са имали чисто техническо знаечение за приземяването и излитането на космическите кораби. В конфигурацията на скалните ямки учените виждат отчетливо съзвездията Малка и Голяма Мечка, Лъв и Орион. Слънцето и Луната се отразяват точно в двата кладенеца в определени дати от годината.

Кръстова гора

В момента Кръстова гора е най-значимото светилище за християните в България. То се намира на връх висок 1416 метра, на който е манастирът Света троица и няколко параклиса. Още преди хилядолетия Кръстова гора е почитана от траките и това се доказва от култовата керамика намерена на върха. И сега, когато човек дойде тук усеща как се усилва вярата и енергията му. Безброй са хората, които са се излекували от всякакви телесни и душевни болести. Сега всеки ден на този далечен връх идват хиляди хора, за да укрепят вярата си или изцелят болките си. Името си Кръстова гора получава от това че тука е заровено парче от кръста, на който е разпнат Исус Христос. Той е донесен на Кръстова гора от монасите на Бачковския манастир, които го откупили от турците в Цариград (Истанбул). Те от своя страна го плячкосали след превземането на Византийската столица. Манастирът Света троица на Кръстова гора съществува още от 8 век и макар да е разрушаван от туците, той е възстановяван и винаги е бил, и ще бъде основен център на християнството в Българиа.
Кръстова гора е едно от големите православни български свещени места, което макар да продължава да повдига въпроси и дискусии, е място където Бог предава изобилно Своята благодат. Десетилетия наред бащи предавали на синове историята за чудесното действие на побития на върха над с. Борово кръст, мнозина се утешавали, лекували и прославяли Бога.
Тук на Кръстова гора, вярващият оценява по достойнство всичко, което е правела Българската православна Църква през историческите времена на възход и падение, будувайки да бъдат живи и плодоносни делата на вярата. И ако в определени времена вярата е била смущавана, то Бог е допуснал това, за да изпита силата на християнския дух. Тази несекваща вяра е довела днес и вас от различните краища на Родината, за да пиете от живата вода на благовестието Христово, за да вкусите от плодовете на надеждата и любовта и оплодени от мъдростта на Евангелието, да осмислите думите: ‘Тук, на този свят, човек е като морен пътник, отбил се да пренощува’, тук на земята ние вярващите нямаме постоянния град, а бъдещия търсим’ /Посл. до Евреите 13:14/

Караджов камък

Караджов камък е уникален феномен, разположен в югоизточната част на родопския рид Градище, в близост до село Мостово.  Представлява стръмно скално плато с площ около 4550 кв. м и височина около 100 м. Осеяно е с десетки естествени ями, част от които са дообработени от човешка ръка преди хиляди години.

Десет стъпала, издълбани в камъка и позаличени от времето, сочат, че мястото е древно светилище. Според археолозите е използвано още в ранната Желязна епоха и късната Античност, а последно е било почитано и от траките.

Неповторимата гледка, която лесно се запомня, едълбокият процеп, в който от векове е заклещен огромен камък. Това е всъщност единственият подход към платото и мястото, на което ще видите стъпалата. Можете да се изкачите под камъка по нарочно направена стълба, да се потопите в атмосферата и да се насладите на гледката.

Народната легенда свързва платото с местния Караджа войвода. Роден в село Яврово, той обикалял района и защитавал населението от башибозушките набези. Според едното предание османлиите отвлекли красивата Драгана, завлачили я на отсрещния връх (който днес се нарича Драганица) и се гаврили с нея до смърт. Караджа войвода се разгневил, издебнал башибозука в съседното село Мостово и избил всичките 25 османлии. Оставил жив само един, когото пратил в Пловдив да разкаже, че в Станимашко (Асеновградско) има кой да пази българите. Валията се разярил и изпратил потеря по войводата. Преследването приключило именно на Караджов камък, където след неравен бой четата била избита заедно с водача си.

Според друга легенда Караджа войвода скрил голямо богатство някъде в подножието на камъка. Поради тази причина местните не обичат да говорят за мястото – смятат, че там властват нечисти сили и че имането на войводата носи нещастие.

РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Организираме с предварителна заявка

Тиймбилдинг

Хотелски комплекс „Стари времена 2” е съвършено място за сплотяване на екипа.

 

Освен уникалните ни къщи и страхотната механа, има още много възможности да прекарате повече време заедно с колегите си и да се забавлявате с дни.

 

Тенис корт и футбол

Игрището е покрито с изкуствена трева. Комбинирано е и предлага възможности за тенис на корт – индивидуално или по двойки, както и за футбол на малки вратички. Можете да си спретнете турнир и да прекарате доста време в спорт и забавление. Разполагаме с ракети и топки на място.

 

Пейнтбол

По предварителна заявка можем да организираме пейнтбол игри в горите около хотела.

 

Конна езда

Можете да се учите да яздите или да се разходите заедно с коне. Изисква предварителна заявка.

 

Екскурзия до местни забележителности

Можем да ви осигурим водач, който да ви покаже близките забележителности – Караджов камък, Белинташ, Кръстова гора.

 

Басейн

На ваше разположение е голям, открит басейн с шезлонги и бар-ресторант – прекрасно място да си поговорите и да се посмеете на спокойствие с напитка в ръка.

 

Финландска сауна и джакузи на открито

Малко нестандартен, но много приятен начин да релаксирате в компанията на колегите си.

 

Фирмено парти

Разбира се, че денят за сплотяване ще завърши със страхотно фирмено парти!

Можем да организираме всичко – чеверме, напитки, диджей, родопски гайди и певци на живо, както и допълнителни изненади, които можете да измислите.

 

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате.

Сватбени тържества

Хотелски комплекс „Стари времена 2” е романтично и изискано място за вашето сватбено тържество.

В обстановката в къщите и механата сме се постарали да запазим старинния дух на Родопите. Къщите ни са с изцяло традиционна архитектура, а мебелировката – в изискан ретро стил. Така влизането в комплекса е като връщане назад във времето, но въпреки това разполагаме и с всички модерни удобства – самостоятелни санитарни възли, локално отопление, мини барове, сателитна телевизия, финландска сауна, голямо външно джакузи, басейн, детски кът, самостоятелен паркинг. Имаме възможност да настаним за пренощуване до 77 души.

В зависимост от сезона и желанието, можем да разположим гостите ви както в големия ни двор с прекрасен изглед, така и в механата в битов стил. Ако гостите ви не са повече от 150 души, значи ще можем да ви гарантираме една приказна, романтична сватба.

За да направим тържеството ви съвършено и да ви спестим усилия по организирането, по предварителна заявка можем да ви осигурим:

  • чеверме или домашна родопска кухня в менюто;
  • диджей;
  • родопски гайди и певци на живо;
  • професионална украса;
  • допълнителни изненади по ваше желание.

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате.

Конна езда

По предварителна заявка можем да ви осигурим конна езда из приказните гори наоколо.

Можете да поръчате такова преживяване само за себе си, или да го споделите с любимия, със семейството, приятелите или колегите си. Дори да не можете да яздите, нашите инструктори ще се погрижат за вашата безопасност и за това да се чувствате добре на седлото.

Разходката на кон из местните пътеки и забележителности ще ви даде нова гледна точка към природата. Тя може да е много романтична или много забавна, в зависимост от вашите спътници. Ездата под вековните дървета ще остави у вас прекрасен, траен спомен.

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате.

Пейнтбол

Ако обичате адреналина, забавлението и игрите, поръчайте си пентбол.

По предварителна заявка можем да организираме за вас пейнтбол битка на открито, под вековните дървета на Родопите. Това е прекрасен и нестандартен начин да прекарате време със семейството си, да се забавлявате с приятелите или да сплотите екипа си. Не се чудете – няма много места, на които можете да влезете в ролята на истински боец и съвсем наистина да се биете с „врага”, като създавате стратегии и тактики според реални полеви условия.

Но най-вече ви гарантираме много смях, страхотни спомени и споделени мигове, за които ще говорите с години.

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас и да ни попитате.