КАРАДЖОВ КАМЪК

Караджов камък е уникален феномен, разположен в югоизточната част на родопския рид Градище, в близост до село Мостово.  Представлява стръмно скално плато с площ около 4550 кв. м и височина около 100 м. Осеяно е с десетки естествени ями, част от които са дообработени от човешка ръка преди хиляди години.

Десет стъпала, издълбани в камъка и позаличени от времето, сочат, че мястото е древно светилище. Според археолозите е използвано още в ранната Желязна епоха и късната Античност, а последно е било почитано и от траките.

Неповторимата гледка, която лесно се запомня, едълбокият процеп, в който от векове е заклещен огромен камък. Това е всъщност единственият подход към платото и мястото, на което ще видите стъпалата. Можете да се изкачите под камъка по нарочно направена стълба, да се потопите в атмосферата и да се насладите на гледката.

Народната легенда свързва платото с местния Караджа войвода. Роден в село Яврово, той обикалял района и защитавал населението от башибозушките набези. Според едното предание османлиите отвлекли красивата Драгана, завлачили я на отсрещния връх (който днес се нарича Драганица) и се гаврили с нея до смърт. Караджа войвода се разгневил, издебнал башибозука в съседното село Мостово и избил всичките 25 османлии. Оставил жив само един, когото пратил в Пловдив да разкаже, че в Станимашко (Асеновградско) има кой да пази българите. Валията се разярил и изпратил потеря по войводата. Преследването приключило именно на Караджов камък, където след неравен бой четата била избита заедно с водача си.

Според друга легенда Караджа войвода скрил голямо богатство някъде в подножието на камъка. Поради тази причина местните не обичат да говорят за мястото – смятат, че там властват нечисти сили и че имането на войводата носи нещастие.